Fix fogak 48 órán belül


Fogágybetegség

2021.12.12 21:41

Fogágybetegség és foghiány

    Megerősítést nyertek azok a korábbi megállapítások, amelyek szerint a fogak elvesztése, egymástól függetlenül, összefügg az első myocardialis infarctus fokozott kockázatával.

Ezenkívül a kutatási eredmények alátámasztják azt a feltételezést, hogy a fogak gyökerének csúcsa körüli kóros elváltozások összefüggésben állhatnaknak szív érrendszeri megbetegedésekkel.Mivel a kezeletlen fogszuvasodás, a foggyökerek csúcsa körüli elváltozások és a gyökértömések kortól függően szignifikánsan összefüggtek az első szívinfarktussal. Az, hogy ez az összefüggés közös kockázati tényezők által közvetített ok-okozati vagy közvetett összefüggést képvisel-e, továbbra is bizonytalan, és további vizsgálatokra van szükség az endodontiával összefüggő szájbetegségek szívérrendszeri betegségekben játszott szerepének valódi természetének felmérésére. 

Jelentkezzen szakorvosi vizsgálatra !

—————

2021.12.12 19:38

Fogelvesztés

   A fogak elvesztésének számos olyan következménye lehet, melyek azonnal jelentkezhetnek – ilyen pl. a beszéd, esztétikai és rágásproblémák, - késői szövődmények, melyek már súlyosabbak – a rágóizom, az állkapocs ízületi sorvadása, állcsontsorvadás, emésztőrendszeri problémák, beszédnehezítettség, a megmaradt fogak nagyobb kopása, deformálódása, romlása. Tudni kell azt, hogy a tartósan fennálló foghiány késői szövődményei már nehezen, vagy egyáltalán nem visszafordítható folyamatok.


   

   Egyetlen fog hiánya is káros hatással van a többi megmaradt fogra, mert a hiány mellett lévő fogaknak megszűnik a támasztéka, a maradék fogakat ért terhelés egyeletlenné válik. A tartós foghiány következtében az állkapocs idővel sorvadásnak indul, a meggyengült csontszerkezet miatt pedig a megmaradt fogak is meglazulhatnak, kihullhatnak. 

—————